Πέμπτη, 20 Απριλίου 2017

Book Review Θυσία - Άννα Γαλανού

http://www.bookcity.gr/reviews/23033-book-review-%CE%B8%CF%85%CF%83%CE%AF%CE%B1-%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%B1-%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%8D


Η «Θυσία» είναι το πρώτο μέρος της ιστορικής τριλογίας της Άννας Γαλανού, με γενικό τίτλο «Οι Δρόμοι της Καταιγίδας».
Τα γεγονότα που αφηγείται η συγγραφέας διαδραματίζονται στην Ενετοκρατούμενη Κρήτη, αλλά και σε περιοχές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας όπως η Πόλη και η Αδριανούπολη, κατά τα έτη 1550-1570.
Είμαι εξαιρετικά χαρούμενη που η Άννα Γαλανού αποφάσισε να ασχοληθεί με την εποχή αυτή, που είναι αρκετά παραμελημένη από την ελληνική μυθοπλασία. Και είμαι ακόμη πιο χαρούμενη που το αποτέλεσμα της προσπάθειάς της είναι κάτι παραπάνω από επιτυχημένο!
Κεντρική ηρωίδα του μυθιστορήματος είναι μια αρχοντοπούλα από την Κρήτη, η όμορφη κοκκινομάλλα Ρούσσα, την οποία συναντάμε στα δεκατέσσερά της χρόνια και συμπορευόμαστε μαζί της για τα επόμενα είκοσι, μέσα από τη γλαφυρή πένα της συγγραφέα. Οι ανατροπές στη ζωή της Ρούσσας είναι διαρκείς και απρόσμενες: προσωπικά αγωνιούσα διαρκώς για την τύχη της και μου ήταν αδύνατο να αφήσω το βιβλίο από τα χέρια μου. Δε θέλω να αποκαλύψω περισσότερα για την πλοκή της ιστορίας, γιατί πραγματικά αξίζει ο κάθε αναγνώστης να την ανακαλύψει μόνος του. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι παράλληλα με τις περιπέτειες της ηρωίδας, ξεδιπλώνεται μπροστά μας ένας ολόκληρος  κόσμος. Η Κρήτη των αρχόντων, αλλά και του απλού λαού, η μοίρα των εκτοπισμένων και των απαχθέντων από τους κουρσάρους, η Πόλη με τις ίντριγκες των πασάδων και των σουλτάνων. Είναι φανερό πως η συγγραφέας αφιέρωσε πολύ χρόνο για την έρευνα των ιστορικών στοιχείων και η προσπάθειά της δικαιώθηκε. Η «Θυσία» ξεχωρίζει και για την συναρπαστική πλοκή της, αλλά και για το ιστορικό της υπόβαθρο που αναδύεται μέσα από τις καταστάσεις που βιώνουν οι ήρωες και σε καμία περίπτωση δε δίνεται με ύφος κουραστικά ακαδημαϊκό.
Με λίγα λόγια, πρόκειται για ένα από τα καλύτερα βιβλία που διάβασα τον τελευταίο χρόνο. Με συνεπήρε, με ταξίδεψε και διατήρησε το ενδιαφέρον μου αμείωτο και στις 540 σελίδες. Αναμένω με ανυπομονησία το δεύτερο μέρος της τριλογίας- ο πήχης έχει τεθεί πολύ ψηλά, αλλά είμαι βέβαιη πως η Άννα Γαλανού δε θα έχει πρόβλημα να ξεπεράσει και πάλι τις προσδοκίες μας.

Ελίζα Νάστου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου