Τετάρτη, 10 Αυγούστου 2016

Το δικό μου Αιγαίο

Κι άξαφνα η μπουρού του καραβιού ενημερώνει τους ανυπόμονους επιβάτες πως ακόμα ένας προορισμός, είναι γεγονός. Και με μιας, από την κάψα της πόλης βρίσκεσαι να περπατάς στο τσιμεντοστρωμένο λιμάνι του μικρού νησιού... ο αέρας να παίρνει τα μαλλιά σου κι εσύ να χαμογελάς, καθώς βλέπεις το καράβι ν’ αναχωρεί για το επόμενο νησί. Χαμογελάς γιατί σκέφτεσαι πως και τούτο το καλοκαίρι, ένα ακόμα Αιγαιοπελαγίτικο νησάκι σε καλοδέχεται και σε περιμένει να το γνωρίσεις.

Ανοίγεις τον χάρτη και ψάχνεις να βρεις από που θα πρέπει να ξεκινήσεις … κι ύστερα, σηκώνεις τα μάτια σου προς τα πάνω και τον κλείνεις απότομα. Γιατί όλα είναι μπροστά σου! Τα κάτασπρα σπιτάκια, οι μπουκαμβίλιες μέσα στα άσπρα πιθάρια, τα μικρά μπαλκόνια με τα μακρόστενα, καφασωτά παράθυρα - για να κρατούν έξω τον Βοριά - κι οι ανηφοριές που πρέπει ν’ ανεβείς μέχρι να φθάσεις στην χώρα.

Γιατί όλα τα νησιά του Αιγαίου έχουν τις ανηφόρες τους, αφού οι ντόπιοι έκτιζαν πάντα τα χωριά τους μακριά από την θάλασσα, για να προστατεύονται απ’ τους κουρσάρους και τους πειρατές. Και όλα τα νησιά έχουν και το δικό τους ‘’Λιβάδι’’! Μικρό, Μεγάλο, Πίσω, Πέρα, Δυτικό, Μέσα… όμως πάντα το ‘’Λιβάδι’’ τους, ακούμπαγε την θάλασσα. 

'’Τα Λιβάδια’’ τόπος άγονος, επικίνδυνος, απαγορευμένος και προσιτός μόνο στα ζώα των κατοίκων που κατέβαιναν εκεί για βοσκή. Αλλά όμως όλοι οι νησιώτες, από το ‘’Λιβάδι’’, έβλεπαν κάθε Μάρτη να ξεπροβάλει η άνοιξη και να μυρίζει Πασχαλιά και καλοκαίρι! Γιατί όπως λέει και ο Μυριβήλης: «Στ' ακρογιάλια του Αιγαίου η άνοιξη βγαίνει από τη θάλασσα...»

Το απέραντο μπλε, ουρανού και θάλασσας, τα διάσπαρτα νησιά, οι ελαιώνες που γλύφουν τα πέλαγα, τα χωριά που κρέμονται από τους λόφους και τα χαμηλά βουνά, οι χρυσές παραλίες με τα γερτά από τον άνεμο αλμυρίκια, ο καραγκιόζης ‘’που ποτέ δεν πεθαίνει’’, τα πανηγύρια και οι χοροί στις πλατείες και τα ξωκλήσια που λάμπουν κάτασπρα μέσα στην απλότητά τους...

Ναι, αυτό είναι το δικό μου Αιγαίο.


Κείμενο - Άννα Γαλανού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου