Κυριακή, 14 Απριλίου 2013

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΦΩΤΙΕΣ - Public 10 Απριλίου 2013

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΦΩΤΙΕΣ 
Κεντρική παρουσίαση  στα Public από την κ. Μαρία Κουλούρη

Είναι τιμή για μένα να παρουσιάσω το βιβλίο της Άννας Γαλανού ‘’Οι τρεις φωτιές’’
Η χαρά μου μεγάλη... το άγχος μου ακόμη μεγαλύτερο!

Θα μπορέσω να περάσω αυτό που ένιωσα, που με κράτησε εκεί στις σελίδες του μέσα, που μ’ έκανε να σημειώσω, να υπογραμμίσω, να ξαναγυρίσω τα φύλλα του μπρος - πίσω, να βάλω, να βγάλω το σελιδοδείκτη δεκάδες φορές; 
Η Άννα Γαλανού , στο μυθιστόρημά της ‘’Οι τρεις φωτιές’’, περιγράφει τις ζωές τριών αδελφών! Η ιστορία έχει σαν αρχή της το σήμερα και ...μέσα από τα μάτια τους,  βουτάει στο χτες κάθε φορά ειδωμένο από άλλη μεριά ...και επιστρέφει πίσω, για να εξηγήσει συμπεριφορές, να δικαιολογήσει καταστάσεις, να δώσει βήμα για απολογίες…
Το παρελθόν στέκεται τροχοπέδη ανάμεσα στο τότε και στο τώρα.  Τροχοπέδη που ο καθένας από τα αδέλφια προσπαθεί να αποτινάξει από πάνω του ...
Η πιο βαριά που είναι ταυτόχρονα και  θηλιά στο λαιμό, είναι για τον Αργύρη τον μικρότερο αδελφό… 
Όλα τα αδέλφια έχουν μεγαλώσει σ’ ένα στείρο, ψυχρό και άδειο από συναισθήματα οικογενειακό περιβάλλον κι αυτό έχει αφήσει έντονα τ’ αποτυπώματά του επάνω τους!
Η μάνα ψηλή όμορφη με κατάλευκη αψεγάδιαστη επιδερμίδα με καταγάλανα μάτια λυγερή και πανέμορφη..μορφωμένη ....αλλά, μέχρι εκεί.. Άβουλη, χωρίς δικό της λόγο, υποχωρητική και πιασμένη σ’ έναν ιστό που όμως ή ίδια έπλεξε και άφησε να την τυλίξει...
Ο πατέρας ψυχρός, τυπικός, αγέλαστος, αμίλητος…
Όπως αναφέρει η συγγραφέας, ‘’Τύπος και υπογραμμός! Μ’ ένα του βλέμμα, τους πάγωνε και αμέσως το κουτάλι που είχε σηκωθεί άτακτα από το μπολάκι του παγωτού, έπαιρνε την κανονική του θέση στο χέρι τους’’ !
Ο σφιχτός κλοιός και οι διαρκείς παροτρύνσεις του πατέρα τους, τους αναγκάζει να βρουν τρόπους διαφυγής!
 Η ιστορία αρχίζει με τον Μάριο! Το δεύτερο αδελφό! Ζει στο Παρίσι 15 χρόνια!
Τον Μάριο!  Το ρομαντικό, τον ευαίσθητο, τον δοτικό!  Τον Μάριο που δεν του αρέσουν οι αλλαγές,  τον Μάριο, που παρκάρει τις χαλασμένες μηχανές του, στο υπόγειο του σπιτιού του, γιατί ....κάθε μία από αυτές χαρακτηρίζει και μια διαφορετική περίοδο της ζωής του!
όχι χρονική - όπως αναφέρει η συγγραφέας - αλλά επετειακή … Γιατί ο Μάριος έτσι μετρούσε το χρόνο…
Τον Μάριο που δεν αρκούνταν σε ημίμετρα!   Χρόνια ολόκληρα έλεγε να βάλει δυο λουλούδια στη μικρή αυλή του και χρόνια ολόκληρα πέρναγε αδιάφορος μπρος από τα ανθοπωλεία...
Γιατί; Επειδή στο μυαλό του κουβάλαγε μια αυλή με δέντρα και μια κούνια δεμένη στο κλαδί μιας μουριάς!
Τον Μάριο που δεν ικανοποιούνταν με ημίμετρα… αλλά τα δέχτηκε όμως! Στον έρωτα, με την Υβόν, το μεγάλο του πάθος!
Κι όταν όλα τελειώνουν,  φεύγει για την Ιρλανδία και μια μεταφορική εταιρία αναλαμβάνει να μεταφέρει όλα κι όλα τρία κιβώτια που κλείνουν μέσα τους 15 χρόνια! Μια ολόκληρη ζωή…!
Εκεί γνωρίζει τη Σάλλυ!
Η Σάλλυ, είναι συγγραφέας, ζει στο πανέμορφο Κορκ, στην Ιρλανδία, γράφει και ονειρεύεται! Στο δρόμο της συναντά αστείες, θλιβερές, αδιέξοδες ερωτικές ιστορίες ανθρώπων, γράφει, γράφει και περιμένει τον έρωτα...
Στα σαράντα της πια, σβήνει το ένα και μοναδικό κερί των γενεθλίων της...μόνη της!
Η Σάλλυ ανεξάρτητη, δυναμική μα συνάμα τρυφερά ρομαντική, που σε ένα c.d έχει γράψει 24 φορές ένα τραγούδι… Το ίδιο τραγούδι!
Στο πρόσωπο του Μάριου συναντά τον έρωτα… μόνο που αυτός είναι, μονόπλευρος!
Της αφήνει μια πικρή γεύση στο στόμα, μοιράζει κρυφά χαρτάκια με το ‘’σ’ αγαπώ’’ γραμμένο επάνω … και περιμένει ! Φυλλομετρά τις σελίδες ενός βιβλίου, κι αν το άθροισμα της βγαίνει 7, τότε λέει μέσα της ‘’μ’ αγαπά’’, αν είναι 5, ‘’δεν μ’ αγαπά!’’ Έτσι γεμίζει τον εαυτό της αυταπάτες και περιμένει...
‘’…ήταν αγάπη χωρίς ανταπόκριση, χωρίς αντίκρισμα. Μάζευε τα ψίχουλα που της έδινε και προσπαθούσε να φτιάξει τη φέτα, αλλά δεν είχε καταφέρει να σχηματίσει ούτε καν μια μπουκιά..'' αναφέρει η συγγραφέας!
Ο Ιάκωβος είναι ο μεγάλος αδελφός. Ψύχραιμος, ορθολογιστής και γενικά ψυχρός άνθρωπος...
Όλη του η ζωή,  αποτελείται  από κουτάκια και αυτός απλώς πατά τη λέξη next!
Πετυχημένος οικονομολόγος στην Αμερική, ζει μόνο για το χρηματιστήριο, την εταιρία, τα χρήματα, τη δόξα! 
Ζει ; Όχι ...απλά πατά τη λέξη  next κι αυτό το next θα τον ακολουθεί και θα ρυθμίζει όλες του τις κινήσεις!
Και …έρχονται τα πάνω κάτω στη ζωή του, ανατρέποντας ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή πίστευε.
Γυρνά στην Ελλάδα, άγνωστος και πηγαίνει στο Ρέθυμνο όπου ξαναρχίζει απ’ την αρχή... εκεί γνωρίζει την Κατερίνα!
Μια γυναίκα σίφουνα, δυναμική, αστεία, απλή, τρυφερή! Εισβάλλει στη ζωή του, με το έτσι θέλω και του δείχνει με την αγάπη της μια άλλη πλευρά της ζωής που ως τότε αγνοούσε!
Ο έρωτας κυριαρχεί μέσα στο βιβλίο της Άννας Γαλανού, μέσα από τις ζωές των ηρώων της, δοσμένος όμως τελείως διαφορετικά.
Έτσι, βλέπουμε έναν έρωτα μονόπλευρο, δοτικό, όχι όμως καταστροφικό, βλέπουμε έναν έρωτα που συνοδεύεται από πραγματική αγάπη που θέλεις να δώσεις τα πάντα γι’ αυτόν που πονάς αλλά δεν διστάζεις να θυσιάσεις πολλά πράγματα!
Βλέπουμε έναν έρωτα υπομονετικό που ζει και τρέφεται ελπίζοντας ...!
Βλέπουμε έναν έρωτα άρρωστο, υποχωρητικό, δεσμευτικό, εκβιαστικό, που μόνο καταστροφή μπορεί να φέρει στους γύρω του!
Ο Έρωτας… σε όλες τις μορφές του!
O Αργύρης, ο μικρότερος αδελφός, είναι το πρόσωπο που του φύλαγε η μοίρα ή οι τραγικές συμπτώσεις, να μάθει το καλά κρυμμένο μυστικό της οικογένειας, να το κουβαλήσει μαζί του, να αυτοχριστεί προστάτης των αδελφών του, να αυτοχριστεί μάρτυρας, να θυματοποιήσει τον εαυτό του, και να μπει έτσι σ’ έναν κύκλο απ’ όπου δεν μπορούσε να ξεφύγει! Να πέσει σε μια τρύπα, κι εκείνη, να τον ρουφάει χρόνια.
Ο Αργύρης με το ιδιαίτερα χαρισματικό μαθηματικό μυαλό, που έκρυβε πάντα από αντίδραση, που ο αριθμός 9 και τα υποσύνολά του ήταν το κρυφό παιγνίδι του στα πρώτα του χρόνια στο σχολείο, που το κρυφό πάθος του, το μπουζούκι, κρατιόταν καλά κρυμμένο σε μια αποθήκη με καυσόξυλα… Αυτός λοιπόν ο Αργύρης, βρέθηκε από τη μια στιγμή στην άλλη, στα άπατα βαθειά νερά ! Βρέθηκε να χάνεται!
Όλη του η εφηβική και νεανική ζωή βρίσκεται γραμμένη σε δυο τετράδια! Αργύρης 1 και Αργύρης 2 … και που ούτε επικεφαλίδα, κατ’ εκείνον, δεν αξίζουν να κουβαλούν! Σταματημένα όλα στη σελίδα με τον αριθμό 9.
Κι όταν μετά από χρόνια περιπλάνησης και αναζητήσεων του εαυτού του,  βρίσκει την αληθινή αγάπη στη ζωή του, καταφέρνει να κλείσει τα πάντα πίσω του, γράφοντας το τελευταίο κεφάλαιο στο ημερολόγιό του. ‘’ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ’’
Κι έρχεται έτσι η δικαίωση για κείνον, το ησύχασμα, το γαλήνεμα, το τέλος μιας πολύπαθης διαδρομής και η αρχή μιας άλλης, φωτεινής πια, στηριγμένης στην αγάπη και στην αλήθεια.
Η Άννα Γαλανού στις Τρεις φωτιές της, βάζει τους ήρωες της να ζήσουν τον καταστροφικό τον έρωτα, τον καταλυτικό, αλλά και τον έρωτα που γεννιέται και υπάρχει μόνο από το πάθος!
Τους βάζει να ζήσουν  τις εμμονές, την αυτοκαταστροφή, τον εγωισμό, την αλαζονεία, το ψέμα, τα μυστικά! Τις λάθος αξίες, αυτές που λαμπυρίζουν μέσα από το χρυσαφί αλλά faux περιτύλιγμά τους και στη συνέχεια με πολλές και δύσκολες ανατροπές στη πορεία της ζωής τους,  αναδεικνύει τον αληθινό έρωτα που ζει και ανδριεύεται μέσα από την αγάπη και την εκτίμηση, αναδεικνύει την αλήθεια, το φως, τις μικρές αλλά πολύτιμες αξίες της ζωής που είναι γύρω μας! 
Τα μηνύματα που περνά μέσα από τη μυθοπλασία είναι πολύ δυνατά! Τα περνά και τα δικαιολογεί! Τα ενισχύει και τα τονίζει και πάντα μέσα από τη ζωή των ηρώων της!
Κι αυτό είναι το δυνατό σημείο του βιβλίου της .....
Η γλώσσα είναι δυνατή, ρέουσα, ορμητική! Διαχέει πρωτόγνωρα κάθε περιγραφή μέσα στην όλη διαδικασία του κειμένου! Οι χαρακτήρες στημένοι άψογα, από τους πρωταγωνιστές μέχρι τους κομπάρσους ! 
Η Άννα Γαλανού, έχει αυτό το χαρακτηριστικό γνώρισμα…! Δεν στήνει αριστοτεχνικά μόνο τους ήρωες, αλλά και κείνους που κρατούν δυο σειρές μέσα στα βιβλία της! Στον καθένα τους δίνει ένα ξεχωριστό γνώρισμα!  Στάθηκα αρκετά στην αρχική περιγραφή του Ιάκωβου, του μεγάλου αδελφού! Ήταν ο άνθρωπος που απλά .. πάταγε τη λέξη next!  Με μια λέξη, αντικαθιστά τόσα λόγια...
Οι περιγραφές ζωντανές, σαν να τις ζεις, του Κορκ, του Παρισιού, της Κρήτης κι ενός χωριού της Πελοποννήσου, τόπους που κινούνται και ζουν οι ήρωές της!
Εν τέλει! Οι τρείς φωτιές είναι ένα μυθιστόρημα που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη!

Για μένα ένα βιβλίο είναι ένα ταξίδι, που δεν έχει τόση σημασία να δεις που θα φτάσεις ...δεν έχει σημασία να δεις πώς θα τελειώσει μια ιστορία, αλλά να νιώσεις και να πιάσεις αυτό που ..μέσα από κείνη, σου δίνεται!
Να ζήσεις κάθε του γραμμή, κάθε του περιγραφή, κάθε του λέξη...
...και το βιβλίο της Άννας Γαλανού..είναι ένα ταξίδι!

Σας ευχαριστώ
Κείμενο: ΜΑΡΙΑ ΚΟΥΛΟΥΡΗ
10 Απριλίου 2013

1 σχόλιο:

  1. άννα μου , οι ευχές μου για ταξίδια μακρινά του βιβλίου σου, οι τρεις φωτιές , μέσα απο την καρδιά μου! θαθελα να σε ευχαριστήσω για την τιμή και τη χαρά που μου έδωσες ! να παρουσιάσω το βιβλίο σου, στην πρώτη του εμφάνιση στο αναγνωστικό κοινό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή