Δευτέρα, 8 Απριλίου 2013

Συνέντευξη - Άννας Γαλανού

http://akamas.wordpress.com


1. Μια συμβατική οικογένεια οδηγεί τα τρία αδέρφια μακριά το ένα από το άλλο. Πως επηρεάζει η οικογένεια το χαρακτήρα των τριών αδερφών και τις μεταξύ τους σχέσεις;
Δεν θα την χαρακτήριζα απλά συμβατική, είναι ακόμα πιο ακραία η κατάσταση που βιώνουν. Το ψέμα κυριαρχεί και υπάρχει μόνο η πρόφαση ότι ζουν σαν οικογένεια.
Σαφώς όλα αυτά τους επηρεάζουν αρνητικά. Ιδιαίτερα τα παιδιά, τα οποία δεν μπορούν ούτε να σκεφτούν αλλά ούτε και ν’ αποφασίσουν τι θέλουν να κάνουν στη ζωή τους. Το μόνο που επιθυμούν είναι να φύγουν όσο γίνεται πιο μακριά.
Οι σχέσεις ανάμεσα στα αδέρφια είναι καλές, τα παιδιά αγαπιούνται όμως το κλίμα δεν τους επιτρέπει να έρθουν κοντά, να μοιραστούν αγκαλιές, μυστικά και παιχνίδια. Όλα γίνονται κρυφά κι από ένα σημείο και μετά, δεν γίνονται καθόλου. Όσο μεγαλώνουν δημιουργείται απόσταση και κρύβουν τα αισθήματα τους μόνο και μόνο να μην θεωρηθεί αδυναμία.
2. Ο Μάριος φεύγει από το Παρίσι εξ αιτίας ενός χαμένου έρωτα και συναντά τη μεγάλη αγάπη στην Ιρλανδία. Πώς επηρεάζει αυτό τη ζωή του;
Την επηρεάζει θετικά, αλλά αφού περνά από σαράντα κύματα. Αρχικά, δεν είναι σε θέση να σκεφτεί, απλά ζει και βιώνει το σήμερα. Προσπαθεί να κτίσει μια καινούρια ζωή, να ξεκινήσει μια άλλη σχέση, αφού η προηγούμενη εμπειρία του τον έχει κάνει πολύ επιφυλακτικό. Εδώ παίζει μεγάλο ρόλο η Σάλλυ, η οποία του δίνεται με όλη της τη ψυχή, χωρίς να λογαριάσει τίποτα.
Μου αρέσει που η αγάπη, η αληθινή αγάπη κερδίζει τα πάντα. Γιατί στο τέλος τα παίρνει όλα. Απονέμεται δικαιοσύνη αισθημάτων, που πιστεύω ότι θα κατακτήσει τους αναγνώστες
3. Ο Ιάκωβος ξεπέφτει κοινωνικά και οδηγείται ακόμη και στη φυλακή; Πως τον βοήθησε η αγάπη της Κατερίνας να σταθεί και πάλι στα πόδια του;
Πριν φθάσουμε στη Κατερίνα, θέλω να σταθώ λίγο στην ουτοπία του χρήματος, της δόξας και της εξουσίας, που πολλές φορές ξεγελούν τα νέα παιδιά με την εφήμερη λάμψη τους. Πιστεύω ότι οι αξίες της ζωής είναι διαφορετικές και το βιβλίο τις αναδεικνύει. Ευτυχώς, δεν τις κατακτά κανείς με λιμουζίνες και ακριβά σπίτια.
Η Κατερίνα λοιπόν τον βοηθά, γιατί τον κάνει να δει τη πραγματικότητα με τα μάτια μιας γυναίκας που παλεύει μόνη της να μεγαλώσει ένα παιδί, να έχει μια αξιοπρεπή ζωή και μια δουλειά που δεν την προσβάλει. Επίσης εδώ, μεγάλο ρόλο παίζει ο έρωτας, που ο Ιάκωβος γνωρίζει για πρώτη φορά, αφού οι μέχρι τότε σχέσεις του ήταν τελείως επιφανειακές.
4. Ο Αργύρης είναι ο φορέας ενός τραγικού οικογενειακού μυστικού. Πόσο αυτό τον επηρεάζει στη ζωή του;
Ο Αργύρης στην εφηβεία του βιώνει μια τραγική σκηνή, που αφορά την οικογένεια του. Μέχρι τότε είναι χαμένος στις δικές του αναζητήσεις, χωρίς να δίνει και πολύ σημασία στο τι συμβαίνει γύρω του. Αυτό όμως που μαθαίνει ξαφνικά του ξυπνά απότομα μια αντίδραση, που τον κάνει να ξεφύγει από κάθε όριο. Δεν μπορεί να μαζέψει πια τη ζωή του, που τη βλέπει καθημερινά να σπάει σε χίλια κομμάτια. Αυτή η κατάσταση κρατά πολλά χρόνια. Το βασικότερο όλων είναι ότι χάνει τη πίστη στον εαυτό του. Θα μπορούσε ο συγκεκριμένος ήρωας να έχει μια τραγική κατάληξη. Ευτυχώς όμως, αυτό δε συμβαίνει. Συνειδητοποιεί κάποια στιγμή ότι σημασία έχει ο αγώνας, να ξεπεράσεις ακόμα και τον ίδιο τον εαυτό σου. Εδώ τον βοηθά πολύ ένα μικρό παιδί που συναντά τυχαία και η ευθύνη που αναλαμβάνει τον μεγαλώνει απότομα. Έτσι αρχίζει και βλέπει τα πάντα τελείως διαφορετικά.
5. Ποιός είναι ο ρόλος της αγάπης στη ζωή καθενός από τους ήρωες, καθώς και στη ζωή όλων μας;
Η αγάπη παίζει καταλυτικό ρόλο σ’ όλους τους ήρωες του βιβλίου. Είναι το πιο δυνατό συναίσθημα και γύρω από αυτή πλέκεται ο μύθος του. Μ’ ενδιέφερε να δείξω όλες τις πτυχές της. Πόσο αντέχει στο χρόνο, πόσο αληθινή είναι, πόσο ανιδιοτελής, πόσο αγνή και ταυτόχρονα μεγαλόπρεπη και απαιτητική. Όλες αυτές οι εκφάνσεις της υπάρχουν και διέπουν τους ήρωες και τις ηρωίδες του βιβλίου.
Έχω την ίδια αντίληψη και για την αληθινή ζωή. Επειδή πολλά παίζονται στο όνομά της αγάπης, θέλω να τονίσω, ότι η αγάπη δεν χρειάζεται τίποτα, παρά μόνο ένα πράγμα. Να την αφήσουμε να μας εξουσιάσει. Όλα θα ήταν πολύ καλύτερα, αν κάναμε μόνο αυτό.
6. Ποιός ήταν ο βασικός στόχος σου γράφοντας αυτό το βιβλίο;
Οι ανθρώπινες σχέσεις. Ζούμε σε μια στεγνή, ξερή εποχή, όπως λέει και ο τίτλος ενός βιβλίου που αγαπώ ιδιαίτερα, του Andre Brink.
Μέσα από το κάθε ήρωα μου, από τα τρία μέρη δηλαδή του βιβλίου, περιγράφεται και ένα κομμάτι αυτής της καθημερινότητας. Είναι σπουδαίο να μπορείς να ζεις σήμερα με πλήρη συνείδηση του τι ακριβώς συμβαίνει γύρω σου και πως διαμορφώνονται οι ανθρώπινες σχέσεις μέσα σ’ όλη αυτή τη ξεραΐλα. Αν το ξέρεις αυτό μπορείς να ζήσεις, διαφορετικά απλά υπάρχεις. Με πόνεσε πολύ αυτό το βιβλίο, γιατί πολλά πράγματα αποκαλύπτονται με σκληρό τρόπο. Όμως όταν τα συναισθήματα τα βάζεις στο πηγάδι, όσο νερό κι αν έχει, στο τέλος κουράζονται και πιάνουν πάτο. Εγώ λοιπόν δεν σήκωσα απλά το καπάκι του πηγαδιού, έριξα μέσα το κουβά και ένα ένα τα έβγαλα έξω.
Άννα Γαλανού
3 Απριλίου 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου