Παρασκευή, 8 Μαρτίου 2013

Γυναίκα...


Θα μιλήσω για τη σύγχρονη γυναίκα, αυτή που γνωρίζετε οι περισσότεροι. Αυτή που ζει μέσα στα πλαίσια μιας δομημένης κοινωνίας, με υποχρεώσεις και δικαιώματα. Τα τελευταία δεν της χαρίστηκαν, πάλεψε πολύ για να τα αποκτήσει. Έτσι διεκδίκησε το δικαίωμα στην ισότητα. Νόμιζε!
Η σημερινή, καθημερινή γυναίκα μπορεί να μην μοιάζει με την στερεότυπη εικόνα που αναφέρεται σε άλλες δεκαετίες, όμως το προσεγμένο ντύσιμο, το καλό μακιγιάζ, το αυτοκίνητο, η ζηλευτή θέση καριέρας, η συμμετοχή σε πολλά δρώμενα, το γυμναστήριο και η άνεση να βγαίνει μόνη της δεν της πρόσθεσαν τίποτα περισσότερο γιατί όλα τα άλλα παραμένουν ίδια, ή σχεδόν ίδια.
Η γυναίκα είναι μητέρα, είναι σύντροφος, είναι ερωμένη, φίλη και νοικοκυρά. Όταν αφαιρέσει το μακιγιάζ πρέπει να σκύψει πάνω από τα παιδιά της να μελετήσει μαζί τους, να λύσει τις απορίες τους, να μαγειρέψει φρέσκο υγιεινό φαγητό, να καθαρίσει το σπίτι, να πάει σούπερ μάρκετ, να συμπαρασταθεί σε προβλήματα υγείας της οικογένειας, να καλέσει σε τραπέζι τα πεθερικά, να πάρει τηλέφωνο στις γιορτές και να πάει τα ζώα στο κτηνίατρο.

Καλά όλα αυτά, αλλά αν είναι άνεργη, αν δεν έχει τίποτα από τα παραπάνω παρά μόνο παιδιά, υποχρεώσεις και ψάχνει και δουλειά; Αν ο σύντροφος της είναι κι αυτός άνεργος…
Ας μην κοροϊδευόμαστε. Οι κάθε είδους γιορτές είναι για να καλύπτουν κενά, για να μην βλέπουμε τις σκληρές αλήθειες.
Ο ρόλος δεν ήταν ποτέ ένας, ούτε θα είναι ποτέ ένας. Γυναίκα σημαίνει ζωή και αντέχει στο χρόνο είτε με ισότητα, είτε χωρίς…

Να την γιορτάζουμε κάθε μέρα χωρίς τίτλους, παρά μόνο γιαυτό. Επειδή υπάρχει.
Κείμενο: Άννα Γαλανού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου