Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2012

Ας μιλήσουμε για την αγάπη…

Αν ανατρέξουμε σ' όλα τα κείμενα, τις γραφές και τις φιλοσοφικές συζητήσεις, εδώ και αιώνες, ο όρος αγάπη είναι απαράβατος κανόνας δημιουργίας, σύνθεσης και συνέχεια της ζωής. Όλοι υποστηρίζουν, πως χωρίς αγάπη, ο άνθρωπος είναι μισός, πως χωρίς αγάπη οι αξίες της ζωής αποκτούν μικρότερη διάσταση, πως χωρίς αγάπη τελικά, κανείς δεν μπορεί να ζήσει. Κάπως έτσι οριοθετείται ο όρος ''αγαπώ''.

Τι είναι αγάπη;

Η γενική αρχή είναι πως αγάπη σημαίνει να δίνεις χωρίς να περιμένεις να πάρεις τίποτα, πως η απουσία ανθρώπων που αγαπάς σε πληγώνει, πως ζεις έντονα τις στιγμές που βρίσκεσαι κοντά στα αγαπημένα σου πρόσωπα, πως είσαι υπεύθυνος να διατηρήσεις όλα αυτά τα συναισθήματα που γεμίζουν τη ψυχή σου, και που χωρίς αυτά η ζωή σου κόβεται στα δυο, απογυμνωμένη από αισθήματα. Η λέξη αγάπη είναι γεμάτη ενέργεια, κρύβει μέσα της δράση και ένταση, δημιουργία και σοβαρές αποφάσεις ζωής. Οριοθετεί διαδρομές που μπορεί να χαράξουν όλη τη πορεία της ζωής μας.

Κατά τη γνώμη μου, πέρα από το γενικό κανόνα, υπάρχει μια καθημερινότητα που οφείλουμε να μην αγνοούμε, ούτε να είμαστε αιθεροβάμονες και να κυνηγάμε χίμαιρες. Τι σημαίνει λοιπόν δίνω και δεν θέλω τίποτα; Πόσο καιρό μπορείς να κάνεις ένα τέτοιο πράγμα και για πόσους ανθρώπους; Πόση ενέργεια μπορείς να έχεις για ξόδεμα; εδώ είναι θέμα φόρτισης ... και αποφόρτισης ή κατά τη κοινή έννοια του όρου ''γεμίζω μπαταρίες''. Δεν μπορείς να περιμένεις τη νεράϊδα με το μαγικό της ραβδάκι να σου δώσει την ενέργεια την οποία χαρίζεις χωρίς να σου επιστρέφεται από πουθενά. Αυτά υπάρχουν μόνο στα παραμύθια. Γιατί τελικά είναι τραγικό στην αγάπη να μην υπάρχει ανταπόκριση. Μετά από ένα διάστημα όλη αυτή η προσφορά, στην αρχή μετατρέπεται σε ''γιατί'' και στη συνέχεια σε αμέτρητη θλίψη, στις δε μέρες μας, σε κατάθλιψη.

Ίσως η ανταπόκριση να είναι μόνο ένα χαμόγελο, ένα άγγιγμα, ένα λουλούδι, μια ανατολή που μοιράζεσαι, ή απλά μόνο μια καλημέρα...

Δεν χρειάζονται πολλά, ένα απ' όλα αυτά είναι αρκετό, αρκεί μόνο να είναι αληθινό κι αυτό το καταλαβαίνεις αμέσως.

Είναι δύσκολη τελικά η αγάπη;

Με τον τρόπο που ζούμε σήμερα είναι πολύ δύσκολη. Σε ξεγελά και νομίζεις πως είναι κάτι απλό. Πως μπορείς ν' απλώσεις το χέρι σου,α πάρεις ή να δώσεις και χαίρεσαι πρόσκαιρα... Χαμογελάς και λες ‘’αγαπώ'' κι αργότερα συνειδητοποιείς πως τελικά δεν νιώθεις γεμάτος, πως κάτι δεν πήγε σωστά... κι εδώ δεν υπάρχει ένα ηλεκτρονικό τσιπ για να το διορθώσει. Όλα πρέπει να τα κάνεις μόνος σου. Μπαίνεις στη διαδικασία αυτογνωσίας, επιμερισμού ευθυνών, αναζήτηση της αλήθειας και χάνεσαι μέσα στα ανασφαλή ερωτήματα που δημιουργείς.

Η αγάπη είναι πολύ δύσκολη υπόθεση, κι όποιος την υποτίμησε το πλήρωσε πολύ ακριβά. Το αντίτιμο δεν είναι ίδιο σε όλους. Κάποιοι ζουν μια αδιάφορη, μια κενή ζωή... τι είχαμε, τι χάσαμε! δεν ξέραμε, δεν θέλαμε να μάθουμε, δεν μας ενδιαφέρει. Αυτούς τους ανθρώπους τους αφήνουμε πίσω. δεν μπορούν να δώσουν, όχι γιατί δεν θέλουν, αλλά γιατί δεν έχουν τίποτα μέσα τους. Οι άλλοι όμως που ξέρουν και κάνουν πως δεν ξέρουν, πως δεν καταλαβαίνουν, που ψευτοζούν με θεωρίες που απέχουν μίλια μακριά από τη ζωή τους, που βαυκαλίζονται με ιδέες και επαναστάσεις μπροστά στα πληκτρολόγια τους, που θέλουν ''υποτίθεται'' να αλλάξουν τον κόσμο και δεν μπορούν να δώσουν ένα ψίχουλο ζεστασιάς και ειλικρίνειας; Αυτοί είναι το μεγάλο θέμα! Αυτοί που ξέρουν, που σε πληγώνουν και αυτοπληγώνονται συνειδητά.

Μα ...πως ν' αλλάξεις τον κόσμο όταν δεν τον αγαπάς; Ίσως γιαυτό, αυτός ο κόσμος δεν θα αλλάξει ποτέ...

Άννα Γαλανού


3 σχόλια:

 1. Μα ..πως μπορείς ν' αλλάξεις τον κόσμο όταν δεν τον αγαπάς;Ολο το απόσταγμα της Αγάπης σ' αυτή τη φράση σου Αννα μου..
  Πόσοι όμως είμαστε ικανοί να σηκώσουμε το βάρος της Αγάπης στους ώμους μας;Λυγίζουν οι άνθρωποι μπροστά στο μεγαλείο της.
  «Η αμοιβαιότητα είναι ο νόμος της αγάπης.»
  Ανρί Λακορντέρ

  Σ'αγαπω πολύ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. «Η αγάπη ευφραίνει, όπως ο ήλιος μετά την καταιγίδα.»Σαίξπηρ
  Η αγάπη είναι πολύ δύσκολη υπόθεση, κι όποιος την υποτίμησε το πλήρωσε πολύ ακριβά. Το αντίτιμο δεν είναι ίδιο σε όλους. Κάποιοι ζουν μια αδιάφορη, μια κενή ζωή... τι είχαμε, τι χάσαμε! δεν ξέραμε, δεν θέλαμε να μάθουμε, δεν μας ενδιαφέρει. Αυτούς τους ανθρώπους τους αφήνουμε πίσω. δεν μπορούν να δώσουν, όχι γιατί δεν θέλουν, αλλά γιατί δεν έχουν τίποτα μέσα τους.ναι..Αννα!!!!!!!!!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Το μόνο που χρειάζεσαι στη ζωή είναι η αγάπη και το γέλιο. Αυτά μόνο.Αγάπη στο ένα χέρι και γέλιο στο άλλο!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή